Протокол от съдебно заседание от 07.04.2021г. по АНД №54/2021г.

Вносителят на преписката РУ - Чепеларе, ОД на МВР Смолян редовно призован, не изпраща представител в съдебно заседание.  

Административният нарушител  Н. Г. Т., се явява лично и с адв. И. И., АК – П., надлежно упълномощен. 

Районна прокуратура - Смолян, Териториално отделение - Чепеларе, редовно призована, не изпраща представител в съдебно заседание.

Явяват се свидетелите К. Г. П., Ю. М. У., Д. И. А., С. Д. М. и С. В. И.,  редовно уведомени.

Адв . И.: Моля да се даде ход на делото.

Административният нарушител Н.Т.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и затова,

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО 

На страните се разясниха процесуалните им права по чл.274 и 275 от НПК, а на административния нарушител и тези по чл.55 НПК.

Административният нарушител Т.: Получих копие от акта за констатиране на дребно хулиганство и се запознах с неговото съдържание. Ясни са ми правата в производството по делото. Няма да правя отвод на съда.

ОТВОДИ НЕ ПОСТЪПИХА:

Сне се самоличността на явилите се свидетелите, както следва:  

К. Г. П., на години с адрес: ул. …., вх., ет., ап. ,  без родство и дела с административния нарушител.

Ю. М. У., на години, адрес: гр.Ч., ул. "" № , без родство и дела с административния нарушител.

Д. И. А., с адрес: гр. Ч., ул. …., ет., ап., без родство и дела с административния нарушител.

С. Д. М., с адрес: гр. Ч., ул. , вх…, ет…, ап. , без родство и дела с административния нарушител.

С. В. И., без родство и дела с административния нарушител.

 На свидетелите се разясни наказателната отговорност по чл.290 от НК, същите обещаха да говорят истината.

Свидетелите бяха изведени от съдебната зала до разпита им.

Съдът счита, че следва да открие съдебното следствие с доклад по делото и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ С ДОКЛАД ПО ДЕЛОТО:

Производството е по реда на Указа за борба с дребно хулиганство.

Образувано е по постъпил акт за констатиране на дребно хулиганство № 4/04.04.2021г., съставен от  С. В. И. - полицейски инспектор в група "…." при РУ – Ч., за това, че в периода от 21.00 часа на  02.04.2021 г. до 10.00 часа на 03.04.2021 г. от апартамент на адрес: гр. Ч., ул., вх. , ап., който обитава, въпреки многократните предупреждения от съседи и полицейски орган, лицето Н. Г. Т. с кратки прекъсвания, ползва озвучителна уредба за възпроизвеждане на музика, със сила на звука, която не позволява на съседите му да почиват или да заспят. С ползването на озвучителна уредба със сила на звука, надвишаваща общоприетите норми, викане и тропане в общите части на блока, извършва непристойна проява на обществено място, каквото се явява жилищния блок, изразяваща се в оскърбително отношение и държане към съседите си, като с действията си нарушава, обществения ред и спокойствието им, като деянието е с по ниска обществена опасност и не съставлява престъпление по чл. 325 от НК

Адв. И.: Ще дам по-късно обяснения: Моля да бъде допуснат като свидетел и С. Н. Т.

Съдът счита, че следва да допусне искания от административния нарушител свидетел, поради което

О П Р Е Д Е Л И

ДОПУСКА до разпит искания от административния нарушител свидетел, на когото се сне самоличността, както следва:

С. Н. Т.А, на години, с постоянен адрес: гр. Ч., ул. , ет…, ап. , …. на административния нарушител.

На основание чл. 119 от НПК се разясниха правата на свидетелката.

Свидетелката Т.A: Ще давам показания.

На свидетелката се разясни наказателната отговорност по чл. 290 от НК, същата обеща да говори истината.

Административният нарушител Т.: Запозната съм с акта, който ми съставиха.

Съдът пристъпи към разпит на свидетеля И..

Актосъставителят И.: Не съм пряк свидетел на случката. Всичко е на база показанията от колегите, които са посетили сигнала, извършили са проверката и са снели обяснения. Въз основа на техните обяснения съставих акта срещу г-н Т.. Г-н Т. не е имал възражения. Разясних му правата. Когато е извършил въпросното деяние е бил употребил алкохол, в следобедно време, бил е в къщи заедно приятели, може и другаде преди това да са ходили, но главно в къщи са употребили алкохол в компания.  Имам впечатление от един от свидетеля - съсед, че е ходил да чука на вратата, и го помолил да намали музиката. Той ми каза, че Т. е скачал на бой на съседа, но как не знам. Съседът е Ю.У..

Свидетелят беше освободен от съдебната зала.

Свидетелят У.: Аз съм съсед на Т.. Живея точно над него.  В петък срещу събота, от деня започна да слуша силна музика. Беше невъзможно да се слуша музиката. Слизах  два пъти до него, да се моля да я спре, но без някакъв резултат. Започнаха през деня, продължи целия ден и не спряха цяла нощ, до момента, когато дойдоха да ги приберат момчетата от полицията. Втория път, когато С. ме покани да влезна мисля, че  бяха петима, ако не се лъжа. Но не ги познавам. Не знам онази вечер, колко пъти идва полицията. Три или четири пъти идва.  Жена ми се обажда два пъти.  Сина ми се обажда. Тежко е да знаеш, че си прав и да не можеш да предприемеш нищо. Това започна, от деня на петък по обяд и продължи до сутринта на другия ден към 9.00 часа, когато дойдоха от полицията да го приберат. Това се случва доста често.   Последната година до сега, минимум 10 пъти се случва това, почти всяка седмица. Яко музика, просто отгоре не се живее. Блока се тресе. Последният път колоните деряха яко, те просто не можеха да работят от сила. Не знам да са му правили актове преди. Т. живее с ….. Комшиите също го знаят.

Свидетелят беше освободен от съдебната зала.

Свидетелят  П.: В петък започна събитието, след обяд, по светло беше. Когато се прибирах от работа се чуваше силна музика, но с прекъсвания, малко спре, и после започва, влизат, излизат. Надявахме се, че до 10-10.30 часа ще свършат, но не свършиха. Чуваха се гласове отвънка. Излезнах и видях, че Ю. съседа със сина му и жена му, разговарят със  С. - ,  и от тях разбрах, че вече втори - трети път идват да правят забележка. След като чух, че ще станат разправии, казах на Ю. да си тръгват, няма смисъл да стоят. Защото ако трябва, да се обаждаме на полицията. Те се качиха, аз се прибрах, защото бях  сам с внучето.  До пет минути полицаите дойдоха. Аз като се обадих Ю. вече се беше обадил. Влезнаха полицаите, какво стана, какво не стана, горе долу половин час музика нямаше. След като тръгнаха,  музиката продължи на моменти, 10 минути има, после няма. Чува се вътре,  делят ни пет врати моите са три и техните две и вътре работи телевизора и не можем да разберем какво става. А нагоре и надолу, какво чуват комшиите, там вече не знам. През последните 5-6 години нямаше проблеми, тогава ходеха с компании по заведение, но след това вече, когато започнаха да се събират у тях и приятелите му станаха други, обкръжението му стана друго, блока се превърна от най-дисциплинирания блок образец, в свърталище. Всеки има право да се весели. Проблема е в музиката. Зависи на каква фаза ги хванеш, няколко пъти преди седмица му направих забележка, не мога да си кривя душата, направих забележка и тогава спря. Зависи как го хванеш. Яд ме е защото работи като роб. Работи 10 дена като роб и в един момент като вземе заплата използват го и той не може да се усети. Защото е златно момче, обаче те го използват, храни ги, пои ги и така може да изкарат седмица. Вечерта, към 2-2.10 часа се чу страшен трясък, нещо като събаряне, на долния етаж. Сутринта това го разбирам, че един гардероб на съседката, която го беше оставила отвън, го намери повален. Някой от групата го е съборил.Сутринта на тротоара имаше счупени шишета, детски работи.

Свидетелят беше освободен от съдебната зала.

Свидетелят: М.: Н. Т. е на етаж, аз съм на етаж. Точно над нас. Изпитвам големи сантименти към това семейство тъй като са много добри хора, много  и Н.когато е в трезво състояние няма равен на себе си. но когато е  пил не може да владее емоциите си.Проблемът  е че  той събира 7-8 човека и когато се напият той не може да ги контролира. Работата ми е отговорна и когато не мога да се наспя ми  е трудно.  Не съм спала в петък срещу събота ,на другия ден бях на смяна., Музиката ,силния  шум ,хвърлените  предмети, много силните вибрации се получаваха и помолих  служител от полицията да вземе мерки. Не мога да кажа дали е идвала полицията, тъй като изпитвам неудобство да се обаждам. Не е често  това  поведение,но около 6 януари имаше така 2-3  подобни  дни преди около 20 дни имаше отново такъв момент и сега този момент беше апогея. мине не мине ние започваме да ходим да се разправяме и изведнъж като се започне като се съберат тези свободни хора и пак се започва това нещо. Лично за себе си се чувствам  безсилна да се справя. безсилието ме убива.Ходила съм и той казва  добре спирам, но не може да контролира поканените. И с него съм разговаряла, той лично се извини на следващия ден..Аз му казах, това че ти каниш тези, те ти вредят на теб, защото никой няма да застане до теб да те защити. А негативите остават върху него.

Свидетелката беше освободен от съдебната зала.

Свидетелят А.: Аз живея етаж над него в другата страна. Не можах да спя в петък срещу събота.Музиката спря към 9.30 на другия ден – 03.04.2021 г.  Има интервали когато спира музиката, но после пак се  започва. Неприятното е ,че много силно се чува. Аз не съм ходил да му правя забележка, защото казаха, че другите са ходили. Това не се случва много често, но когото се случи е много неприятно.

Свидетелят беше освободен от съдебната зала.

Свидетелят Т.а: Ще се опитам да спра …. Бяха 4 човека компания. Събраха се за малко, в петък към 14.00 часа и си тръгнаха на другия ден към 9.30 – 10.00 часа. Спали са ту единия, ту другия, после пак се събуждаха. Намаляваха музиката, влизах няколко пъти, после по едно време пак я увеличаваха, през нощта я бяха намалили, но по едно време я усилиха. Полицията мисля, че идваше 2 пъти. Правиха му забележка, но не точно след малко в разстояние, отново започваха.Нощно време е  и когато е тихо се чува, не е била толкова силна, но защото е тихо. Задържаха го в събота. Той беше вече поизтрезнял и спеше, когато дойде полицията. Сега   от  месец декември няма работа. Аз му давам пари. . беше пил. Когато влизах заварвах, че някой от тях спи. Даже и полицията когато дойде видя. Просто се бяха събрали и Ю. слезна да направи забележка.

Н.Т.: Извинявам се на съседите. Просто се събрахме имаше повод, пийнахме. Комшията У. дойде, културно му казах, че ще намалим музиката. Полицаите когато дойдоха П.Ч. го поканих вътре, намалихме музиката и го попитах силна ли е музиката, той каза, че не е силна, намалихме  музиката на четири чертички. Първият път Ч. дойде към 22,00 часа. Вторият път беше към 1-2 часа през нощта. Тогава нямаше проблеми, но не знам защо са слезнали. Казах им че ще намалим музиката, но  един  от  компанията  е натиснал една функция при която работи колоната по силно и се изнася звука. Съжалявам . Скоро я купих уредбата - преди два месеца. Обещавам, че повече няма да правя. Музиката не беше толкова силна.Ходили сме другаде да се събираме.Съжалявам наистина, че така се случи.

Съдът прие следните писмени доказателства по делото: Акт за констатирана проява на дребно хулиганство № 4/04.04.2021 г., справка за съдимост, характеристична справка.

Адв. И.: Няма да соча други доказателства. Моля да дадете ход на съдебните прения.

 

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

           О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

Адв.И.: Не оспорваме, че моят клиент е извършил посоченото  административно  нарушение. Причините  са в употребата   на   алкохол.За съжаление съседите са тактични хора не са искали да се занимават, познавам моят клиент, добро момче е, не е агресивен, но се увлича по алкохол.Пред мен  заявява , че повече няма де се занимава с  подобни  деяния.Моля да имате предвид че моят клиент се е извинил на повече хора от блока .Затова ако налагане наказание, то  моля  същото да е в рамките на минималното, като кредитирате обещанието  на  Т.   клиента, че  ще  се  въздържа  от  подобен  род деяния. Моля за снизхождение и за по-малко наказание.

Съдът даде право на последна дума на Н.Т.: Поддържам това което каза, защитникът ми и  моля за  по  леко  наказание.Съжалявам.

Съдът се оттегля на съвещание – 15.10 часа, като обяви, че ще се произнесе с решение в 15.25 часа.

След съвещание, съдът се произнесе  публично с приложеното решение в 15.25 часа на 07.04.2021г.  в присъствието на Н.Т. и  защитникът му.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 15.25часа на 07.04.2021 г.